Havendebat Rotterdam: Dealen met crisisjaar 2022

De oorlog in Oekraïne, congestie op de terminals, laagwater en de stikstofcrisis. Het jaar 2022 kan officieel bestempeld worden als een crisisjaar. Tijdens het Havendebat Rotterdam duiken we in de drie disrupties met de grootste gevolgen voor de haven en het achterland. Hoe kunnen we hier mee dealen voor de toekomst? Schrijf u nu alvast in en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen.

Debatronde 1: Oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne heeft directe gevolgen voor de wereldhandel en dus ook voor de Rotterdamse haven: een Russisch importverbod, het wegvallen van ladingstromen en torenhoge gasprijzen.

Debatronde 2: Congestie
De deepsea-terminals staan vol en dat zorgt voor problemen voor zowel de binnenvaart als de zeevaart. Inland terminals staan daardoor eveneens ramvol en grote containerschepen liggen vaak dagen op zee te wachten tot ze kunnen lossen en laden in Rotterdam. Waar ligt het probleem?

Debatronde 3: Stikstofcrisis
Projecten in de Rotterdamse haven staan onder druk door de stikstofregels. Het nieuwe stikstofbeleid leidt tot vertraging van voorgenomen verduurzamingsinvesteringen en mogelijk zelfs tot verplaatsing van projecten naar het buitenland. Ook projecten die juist bedoeld zijn voor verduurzaming van de haven vallen stil, zoals Porthos. Hoe kan de haven uit deze impasse komen?